History     

Alg. Informatie || Kweek & Oogst || Geschiedenis

De Geschiedenis..

Een feest voor jong en oud, waarbij de vele vormen en kleuren van talloze pompoenen en kalebassen de bezoeker altijd weer zal aanspreken..

De oorsprong van de pompoen ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de pompoen er al 7000 jaar voor Christus geteeld werd. Pompoenen zijn nog steeds belangrijk voor de familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika. Vaak worden ze tussen andere gewassen geteeld. Niet alleen de vruchten, maar ook de bloemen, jonge stengeltoppen en zaden worden gegeten. De pompoen behoort tot de komkommerachtigen, evenals de augurk, courgette en meloen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noord Amerika.
Er zijn al zaden gevonden van 7000 tot 5500 voor Christus. Verwijzingen naar pompoenen gaan vele eeuwen terug. De naam pompoen komt oorspronkelijk van het griekse woord "Pepon" wat betekent "grote meloen". "Pepon" is later weer door de Fransen veranderd in "Pompon". de Engelsen veranderde de naam " Pompon" weer in "Pumpion" en uiteindelijk veranderde Amerikaanse kolonisten deze naam in "Pumpkin" wat bij ons "Pompoen" is.

Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken pompoen en vlochten daar matten van en roosterden stroken pompoen op een open vuur om ze daarna op te eten. Toen er blanke kolonisten in Amerika arriveerden zagen ze de pompoenen groeien bij de Indianen en zo werden ook de pompoenen in hun dagelijkse voeding opgenomen.

Net zoals vadaag de dag waren er toen al tal van verschillende recepten van desserts van bv pompoenensoep tot stampot. De oorsprong van het ontstaan van de pompoenen pastei is zoals ze denken gekomen doordat de kolonisten de top van de pompoen eraf sneden, de zaden eruit haalden en vulden de pompoen met melk spizen en honing. De pompoen werd dan gebakken in hete as van een uitgaand vuurte.

De Pompoenfamilie is enorm uitgebreid. Tot de familie behoren o.a. de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash, patisson, kurbis of reuzenpompoen. De Latijnse naam is Cucurbita Pepo. Het geslacht van de Pompoenen behoort tot de familie van de komkommerachtige, waartoe ook de meloenen worden gerekend. De Pompoen is een eenjarige klimplant die in Midden-Amerika in het wild voorkomt. Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en minder waterig dan van de komkommer. De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar meliger. Groene soorten hebben een notensmaak. De ene pompoen is zoeter dan de andere.

De ronde soorten worden in Nederland pompoen genoemd, de Langwerpige courgette, de paddestoel vormen patisson.Pompoenen kunnen in vele klimaatomstandigheden worden gekweekt, dus ook in een gematigd klimaat, maar ze kunnen niet tegen vorst. Een ecologische teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest is gemakkelijk en met goede resultaten te realiseren. Voor teelt in de tuin kan men het best de pitten binnen opkweken totdat na de twee kiembladen, twee echte bladen verschijnen. Uitplanten na half mei zodra het gevaar voor nachtvorst is geweken. De kruipende stengels met klimranken kunnen zeven meter lang worden. De Courgette en Patisson daarentegen groeien als struik≠vorm met een diameter van maximaal twee meter. Gave vruchten zijn na de oogst maanden houdbaar op een koele goed geventileerde plaats. In Oost-Europa, AziŽ, Afrika en Noord- en Zuid Amerika worden veel meer Pompoenen gegeten dan bij ons in Nederland.

 

Het vruchtvlees van de meeste Pompoenen hoeft geen uitgesproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen!